Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

29 Martie, 2024

A intrat în vigoare Metodologia de calcul a tarifelor maxime pentru accesul pe proprietăţile publice şi/sau utilizarea partajată a infrastructurii fizice

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) aduce la cunoștința publicului că vineri, 6 ianuarie 2017, a intrat în vigoare Metodologia de calcul a tarifelor maxime pentru dreptul de acces pe proprietățile publice și/sau de utilizare partajată a infrastructurii fizice, act normativ elaborat de către ANRCETI, aprobat de Guvern prin Hotărârea sa nr. 1434 din 29.12.2016 și publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova din 6 ianuarie 2017.

La baza documentului în cauză au stat dispozițiile Legii privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice nr. 28 din 10.03.2016 (Legea nr. 28/2016), potrivit cărora autorităţile publice centrale sau locale, alte instituţii publice, precum şi orice alte entităţi care exercită dreptul de administrare asupra imobilelor proprietate publică a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale şi titularii dreptului de administrare a proprietăţilor comune, inclusiv din condominiu, stabilesc tarifele pentru dreptul de acces al furnizorilor de comunicaţii electronice pe proprietățile respective și de utilizare partajată a infrastructurii fizice în baza unei metodologii de calcul elaborată de ANRCETI și aprobată de Guvern.

Metodologia stabilește modul de determinare a tarifelor maxime pentru dreptul de acces pe proprietăți și/sau de utilizare partajată a infrastructurii fizice, structura acestor tarife, cu specificarea costurilor directe care se includ în tarif, dar și a costurilor care nu se includ în tarif. Tarifele se calculează sub formă de sumă unică, care se achită de către furnizorul de rețele de comunicații electronice în urma încheierii contractului de acces pe proprietatea publică sau privată cu titularul dreptului de administrare a proprietății.

Tarifele menționate pot fi modificate nu mai des de o dată în decursul a 12 luni succesive, iar la efectuarea modificărilor se va ține cont de aceleași principii și reguli prevăzute de metodologia respectivă. În cazul în care furnizorul nu este de acord cu mărimea tarifelor propuse și argumentate de titularul dreptului de administrare a proprietății, iar în cadrul negocierii contractului respectiv părțile nu pot conveni asupra mărimii reciproc acceptabile a acestora, oricare dintre părți se poate adresa la ANRCETI pentru soluționarea litigiului.

Consiliul de Administrație al ANRCETI consideră că aplicarea metodologiei va contribui la dezvoltarea reţelelor publice de comunicaţii electronice, prin optimizarea costurilor, la stimularea investiţiilor în reţele şi infrastructura de comunicaţii, precum şi la promovarea concurenţei pe piața comunicaţiilor electronice.

9 ianuarie 2017

Ultima actualizare: 9/01/2017