Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
bir 503
tel.:  +373 22 25 13 17
fax: +373 22 22 28 85
e-mail: office@anrceti.md

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

17 Octombrie, 2018

Compania "MOLDCELL" a primit licenţa pentru furnizarea serviciilor 3G

Versiune pentru tiparVersiune pentru tipar

Compania de telefonie mobilă GSM "MOLDCELL" a primit, joi, 11 septembrie, de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) licenţa pentru utilizarea frecvenţelor radio în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice mobile celulare de generaţia a treia (3G). Licenţa a fost înmânată directorului tehnic al companiei, Mustafa Donbaloglu, de către directorul adjunct al ANRCETI, Ion Pochin.

Anterior, Agenţia a satisfăcut cererea depusă de ÎM "MOLDCELL" SA pentru obţinerea licenţei 3G. Compania a ridicat licenţa după ce a transferat la bugetul de stat taxa pentru eliberarea acesteia în sumă de 8 mil. dolari SUA, în lei moldoveneşti, taxă stabilită prin hotărârea Guvernului nr. 660 din 02.06.08. cu privire la implementarea serviciilor de comunicaţii mobile celulare de generaţia a treia. Hotărârea dată stipulează că operatorii existenţi de telefonie mobilă pot beneficia, în cursul anului 2008, fără concurs, de câte o licenţă pentru utilizarea frecvenţelor şi canalelor radio, în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii 3G.

Prin licenţa dată, compania "MOLDCELL" este autorizată să furnizeze o reţea publică şi servicii publice de comunicaţii 3G pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu respectarea standardelor tehnologiei de radioacces terestru IMT-2000 cu interfaţa radio UMTS şi cu utilizarea exclusivă a benzilor de frecvenţe 1920,5 - 1935,3 MHz şi 2110,5 - 2125,3 MHz. Licenţa a fost acordată pe o perioadă de 15 ani, cu dreptul de reînnoire pentru o perioadă similară în condiţiile legislaţiei în vigoare.

Condiţiile de licenţă obligă titularul acesteia să lanseze serviciile 3G nu mai târziu de 1 august 2009. La finele primului an de operare de la lansarea serviciilor, "MOLDCELL" urmează să asigure cu reţeaua sa de telefonie 3G acoperirea mun. Chişinău şi Bălţi, în al doilea an de operare - mun. Comrat, centrele raionale Cahul, Orhei, Ungheni şi Soroca, în al treilea an - celelalte 29 de centre raionale.

Potrivit spuselor lui Mustafa Donbaloglu, compania planifică să lanseze noua sa reţea 3G până la finele anului curent sau, cel târziu, în primul trimestru al anului viitor. El a amintit că deja în iunie curent "MOLDCELL" a declarat public că este gata din punct de vedere tehnic să ofere servicii mobile 3G.

Aceasta este a doua licenţă pentru furnizarea serviciilor 3G eliberată de Agenţie. Prima a fost acordată companiei "Orange-Moldova" pe 26 august curent. Ceilalţi doi operatori de telefonie mobilă - "EVENTIS" şi "UNITE" - deocamdată nu au depus la ANRCETI cereri de a obţine licenţe pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor 3G. Potrivit informaţiei pe care o deţine Agenţia, dânşii planifică să depună aceste cereri în viitorul apropiat.

Amintim că termenul limită de depunere la ANRCETI a cererilor nominalizate expiră la 15 decembrie 2008.

Ultima actualizare: 16/12/2008