Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

11 Decembrie, 2024

Chișinăul a găzduit ședința Grupului de Experți privind Spectrul de Frecvențe Radio din cadrul țărilor Parteneriatului Estic

În perioada 8-10 octombrie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), în calitate de membru al Grupului reglementatorilor în domeniul comunicațiilor electronice din țările Parteneriatului Estic ( EaPeReg), a găzduit cea de-a 9 ședință a Grupului de Experți privind Spectrul de Frecvențe Radio (SEWG) din cadrul EaPeReg. Evenimentul a fost organizat în cooperare cu Comisia Națională pentru Comunicații din Georgia (GNCC), care deține președinția Grupului SEWG, cu suportul Comisiei Europene (CE).

La eveniment au participat specialiști din cadrul autorităților de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice din țările Parteneriatului Estic (PaE) (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Belarus, Ukraina și Republica Moldova), experți în domeniu din țările membre ale Uniunii Europene (UE) (România, Lituania, Letonia, Ungaria, Slovacia, Franța, Elveția, Suedia), dar și experți din cadrul proiectului EU4Digital.

Obiectivul cheie al ședinței Grupului SEWG a fost prezentarea și discutarea rezultatelor analizei celor mai bune practici ale țărilor UE privind eliberarea benzilor de frecvență 700 MHZ și 3400-3800 MHz, care urmează a fi puse la dispoziția pieței de comunicații electronice în spațiul țărilor PaE, pentru dezvoltarea rețelelor mobile în baza tehnologiei 5G.

Actualmente, în Republica Moldova, banda de frecvență 3400-3800 MHz este liberă și poate fi alocată conform obiectivului menționat, iar banda 700 MHz este atribuită pentru serviciile de televiziune terestră în format analogic, alocarea ei va fi posibilă odată cu finalizarea tranziției la televiziunea digitală terestră.

Discuțiile din cadrul reuniunii au inclus și aspecte ce țin de puterea câmpului de emisii, coridoarele 5G, implementarea și organizarea licitațiilor pentru 5G, obligațiile de licență, procedurile de coordonare transfrontalieră pentru rețelele 5G etc.

Toate aceste acțiuni au loc în strânsă cooperare cu proiectul EU4Digital, prin care UE sprijină țările Parteneriatului Estic în reducerea tarifelor de roaming, extinderea serviciilor electronice în bandă largă de mare viteză, armonizarea cadrelor digitale în întreaga societate, consolidarea securității cibernetice și dezvoltarea abilităților digitale.

Grupul EaPeReg a fost constituit în anul 2012, la Chișinău, cu suportul UE. Misiunea grupului este de a asigura schimbul de informații și experiență între reglementatorii în domeniul comunicațiilor electronice din țările PaE și UE, armonizarea cadrului juridic din statele PaE cu standardele UE și aplicarea celor mai bune practici europene de reglementare.

Album foto

11 octombrie 2019

 

Ultima actualizare: 16/10/2019