Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

29 Martie, 2024

ANRCETI a prezentat raportul despre activitatea sa în anul 2010

Anul curent Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI - www.anrceti.md) va continua să promoveze activ măsuri de încurajare a concurenţei pe segmentele pieţei de comunicaţii electronice, de înlăturare a barierelor existente în calea furnizării reţelelor şi serviciilor, de asigurare a drepturilor consumatorilor la servicii de calitate, lucrări care au fost demarate în anul 2010. Despre aceasta a comunicat directorul Agenţiei, Sergiu Sîtnic, în conferinţa de presă de astăzi, la care a fost prezentat Raportul ANRCETI privind activitatea sa şi evoluţia pieţelor de comunicaţii electronice în anul trecut.

Sergiu Sîtnic a menţionat că în 2010 prioritatea nr. 1 a Agenţiei a fost implementarea noului mecanism de reglementare preventivă (ex-ante) a segmentelor de piaţă, stabilit de Legea comunicaţiilor electronice şi aplicat în ţările Uniunii Europene. Acest mecanism cuprinde efectuarea analizelor de piaţă pentru identificarea pieţelor relevante, desemnarea furnizorilor cu putere semnificativă pe aceste pieţe şi stabilirea obligaţiilor speciale preventive pentru aceşti furnizori. Impunerea obligaţiilor speciale are scopul de a stimula competiţia pe aceste pieţe prin acţiuni de preîntîmpinare a apariţiei problemelor concurenţiale şi de rezolvare a problemelor existente de acelaşi gen.

În acest răstimp, Agenţia a identificat şase pieţe (cu ridicata) din cele zece definite de ea drept susceptibile reglementării preventive, a desemnat, în total, 18 furnizori cu putere semnificativă pe patru pieţe şi le-a impus obligaţii speciale preventive. În cazul pieţelor de terminare a apelurilor voce în reţelele individuale de telefonie fixă şi de telefonie mobilă, cele mai multe obligaţii au fost stabilite pentru companiile S.A.”Moldtelecom” (fix&mobil), S.A.„Orange Moldova” (mobil&fix) şi S.A.”Moldcell”. Aceşti furnizori au obligaţia de a oferi altor operatori, la solicitare, accesul şi interconectarea în vederea terminării apelurilor în reţelele ce le aparţin, de a asigura furnizarea serviciilor în mod transparent (publicarea ofertelor de referinţă de interconectare) şi nediscriminatoriu (condiţii egale), de a aplica preţuri bazate pe costuri. S.A. „Moldtelecom”, în calitate de furnizor de telefonie fixă, a fost obligat să ţină şi evidenţa contabilă separată a activităţilor sale.

Ulterior Agenţia a impus obligaţii speciale pentru S.A.„Moldtelecom” şi în legătură cu puterea sa semnificativă pe alte două pieţe - a accesului la infrastructura de reţea la un punct fix şi a accesului în bandă largă. Obligaţiile respective urmăresc scopul de a înlătura barierele existente pe piaţa accesului la infrastructura S.A. „Moldtelecom”, în particular în raioanele republicii, unde serviciile în bandă largă au un nivel nesatisfăcător de dezvoltare. Statistica arată că majoritatea absolută (73%) din abonaţii la serviciile în bandă largă sunt domiciliaţi în localităţile urbane, iar restul (27%) - în cele rurale.

Directorul a accentuat că îndeplinirea obligaţiilor speciale impuse de Agenţie furnizorilor cu putere semnificativă pe pieţele nominalizate creează condiţii pentru înviorarea activităţii operatorilor alternativi, facilitarea intrării pe piaţă a noi operatori, stimularea concurenţei, factor de pe urma căruia vor avea de câştigat, în ultima instanţă, consumatorii. Ca rezultat, ei vor avea posibilitatea de a-şi alege la dorinţă furnizorul de servicii, vor beneficia de o gamă mai variată de servicii de calitate, la preţuri rezonabile.

Sergiu Sîtnic a calificat drept o prioritate a Agenţiei şi implementarea portabilităţii numerelor telefonice în R. Moldova. Agenţia a elaborat deja proiectul Programului de implementare a portabilităţii numerelor. El a fost consultat cu furnizorii de pe piaţă şi urmează să fie aprobat de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Portabilitatea numerelor va oferi abonaţilor posibilitatea de a-şi păstra numărul de telefon atunci când au decis să-şi schimbe furnizorul de servicii de telefonie. Programul prevede trei etape de implementare în perioada 2011 – 2013. La prima etapă (a.2011), Agenţia va finaliza elaborarea şi aprobarea cadrului de reglementare necesar pentru lansarea portabilităţii numerelor şi va desfăşura un concurs de selectare a entităţii care va realiza şi administra baza de date centralizată pentru numerele telefonice portate. La etapa a doua (a. 2012), compania selectată va crea baza de date centralizată, furnizorii de telefonie mobilă vor opera modificări şi efectua testări în reţelele lor, după care va fi lansată portabilitatea numerelor în aceste reţele. La a treia etapă (a. 2013) vor fi efectuate lucrări similare şi în reţelele de telefonie fixă.

Din activităţile desfăşurate de Agenţie în 2010 directorul acesteia a menţionat eliminarea plăţii pentru deficitul de acces pe care operatorii alternativi îl achitau S.A."Moldtelecom” pentru furnizarea serviciilor de IP-telefonie; adoptarea şi implementarea reglementărilor privind asigurarea accesului furnizorilor la traficul transfrontalier al Internetului global; parametrilor de calitate pentru furnizarea a cinci genuri de servicii publice (de telefonie fixă, de acces la Internet, servicii furnizate prin protocolul IP, servicii furnizate pe reţeaua ISDN şi servicii publice de linii închiriate); aprobarea procedurii de cesionare a licenţelor de utilizare a resurselor limitate; a condiţiilor speciale pentru activitatea furnizorilor de reţele mobile virtuale (MVNO); modificarea şi completarea Planului Naţional de Numerotare cu noi resurse de numerotare.

Referindu-se la acţiunile preconizate pentru 2011 Sergiu Sîtnic a declarat că Agenţia va încheia, până la finele anului, lucrările legate de analizele de piaţă şi impunerea obligaţiilor speciale pentru furnizorii cu putere semnificativă pe piaţă, iar în cursul anului va monitoriza cu stricteţe implementarea acestor obligaţii. Totodată, Agenţia va desfăşura toate lucrările programate pentru prima etapă de implementare a portabilităţii numerelor şi va finaliza un set de acte de reglementare a pieţei (Modelele de calculare a costurilor la serviciile de interconectare, Instrucţiunile de evidenţă contabilă separată pentru S.A.”Moldtelecom”, etc.). Sîtnic a mai spus că anul curent Agenţia va pregăti setul de documente necesar pentru eliberarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor din benzile 2,5-2,7 GHz şi 3,4-3,8 GHz pentru serviciile de acces la Internet în bandă largă. El a subliniat că lansarea serviciilor 4G va marca o etapă calitativ nouă în dezvoltarea accesului la Internet în bandă largă, în special pentru zonele rurale ale republicii.

Album Foto

18 aprilie 2011

Ultima actualizare: 18/04/2011