Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
bir 503
tel.:  +373 22 25 13 17
fax: +373 22 22 28 85
e-mail: office@anrceti.md

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

19 Iunie, 2019

ANRCETI a eliberat prima licenţă pentru furnizarea serviciilor 3G

Versiune pentru tiparVersiune pentru tipar

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a eliberat, marţi, 26 august curent, primului operator de telefonie mobilă GSM în Moldova - ÎM "Orange-Moldova" SA - prima licenţă în republică pentru utilizarea frecvenţelor şi canalelor radio în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice mobile celulare de generaţia a treia (3G). Licenţa a fost înmânată directorului companiei, Bruno Duthoit, de către directorul ANRCETI, Sergiu Sîtnic.

Agenţia a eliberat licenţa, la cererea "Orange-Moldova", prin încredinţare directă, în temeiul hotărârilor de Guvern (nr. 660 din 02.06.08 şi nr. 892 din 24.07.08) cu privire la implementarea serviciilor de comunicaţii mobile celulare de generaţia a treia, care stipulează că operatorii existenţi de telefonie mobilă pot beneficia, în cursul anului 2008, fără concurs, de câte o licenţă pentru utilizarea frecvenţelor şi canalelor radio, în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii 3G. "Orange-Moldova" a ridicat licenţa după ce a transferat la bugetul de stat taxa pentru eliberarea licenţei de 8 mil. dolari SUA, în lei moldoveneşti, taxă stabilită prin hotărârea de Guvern nr. 660 din 02.06.08.

Prin licenţa dată ÎM "Orange-Moldova" SA este autorizată să furnizeze o reţea publică şi servicii publice de comunicaţii 3G pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu respectarea standardelor tehnologiei de radioacces terestru IMT-2000 cu interfaţa radio UMTS şi cu utilizarea exclusivă a blocului de frecvenţe, în regim FDD-1935,3-1950,1/2125,3-2140,1 МHz şi în regim TDD-1899,9-1904,9 MHz şi cu lărgimea de bandă totală de 34,6 MHz. Licenţa a fost acordată pe o perioadă de 15 ani, cu dreptul de reînnoire pentru o perioadă similară în condiţiile legislaţiei în vigoare.

Potrivit condiţiilor de licenţă, ÎM "Orange-Moldova" SA este obligată să lanseze serviciile 3G nu mai târziu de 1 august 2009. La finele primului an de operare de la lansarea serviciilor, titularul de licenţă urmează să asigure cu reţelele sale de telefonie 3G acoperirea municipiilor Chişinău şi Bălţi, în al doilea an de operare - mun. Comrat, centrele raionale Cahul, Orhei, Ungheni şi Soroca, în al treilea an - celelalte 29 de centre raionale. După trei ani de operare "Orange-Moldova" va asigura acoperirea teritoriului R. Moldova în funcţie de cererea de pe piaţă.

După înmânarea licenţei, directorul Agenţiei şi-a exprimat încrederea că primul operator de telefonie mobilă GSM în Moldova va deveni şi primul furnizor al serviciilor 3G în ţara noastră. La rândul său, Bruno Duthoit, directorul general al companiei, a declarat că "Orange-Moldova", după o perioadă de testare de câteva luni de zile, intenţionează să lanseze aceste servicii la finele anului curent sau începutul anului viitor.

Specialiştii în tehnologia 3G susţin că telefonia mobilă de generaţia a treia oferă servicii de voce de o calitate mult mai bună decât GSM şi îmbunătăţeşte în mod substanţial transmisiunea de date, ceea ce permite accesul la servicii suplimentare, precum ar fi videotelefonia, TV mobil, acces rapid la Internet, vizualizarea paginilor WEB, recepţia şi transmisia fişierelor multimedia de dimensiuni mari. Ei afirmă că telefoanele mobile ce funcţionează în reţelele 3G pot transmite datele cu o viteză de 40 de ori mai mare decât în cadrul reţelelor 2G/2,5G(GPRS/EDGE/CDMA 2000 1x).

În prezent, în R. Moldova activează trei operatori de telefonie mobilă în standardul GSM (Orange-Moldova, MOLDCELL şi EVENTIS) şi unul (UNITE) - în standardul CDMA 2000. "Orange Moldova" este primul operator care a lansat, în octombrie 1998, în ţara noastră serviciile de telefonie mobilă celulară în standardul GSM.

Ultima actualizare: 16/12/2008