Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

03 Mai, 2024

Au intrat în vigoare regulile de implementare a portabilităţii numerelor telefonice

Portarea numerelor telefonice se realizează de către furnizorii serviciilor publice de telefonie, în baza cererii depuse de abonat, în cel mult cinci zile lucrătoare, cu excepţia cazurilor când abonatul solicită un termen mai lung. Această prevedere se conţine în Regulamentul privind portabilitatea numerelor, aprobat prin Hotărârea nr. 34 din 01.12.2011 a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Regulamentul a intrat în vigoare la 20 ianuarie 2012 - data publicării acestuia în Monitorul Oficial.

Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor de telefonie care permite acestora să-şi păstreze numărul de telefon atunci când se transferă la alţi furnizori de telefonie. Lansarea acestui serviciu este prevăzută de Programul de implementare a portabilităţii numerelor în Republica Moldova pentru anii 2011 – 2013, document elaborat de ANRCETI şi aprobat prin Ordinul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din 30.06.2011. Conform Programului, portabilitatea numerelor în reţelele de telefonie mobilă urmează a fi implementată până la finele anului 2012, iar în reţelele de telefonie fixă – până la sfârşitul anului 2013.

Regulamentul stabileşte principiile generale ale implementării portabilităţii numerelor de abonat, elementele cheie ale condiţiilor tehnice şi comerciale ale acestui proces, regulile de portare a numerelor şi de rutare a apelurilor, obligaţiile furnizorilor implicaţi în procesul de portare, statutul bazei de date centralizate, modalitatea de selectare a administratorului acestei baze de date.

Actul normativ obligă furnizorii de servicii publice de telefonie care deţin licenţe de utilizare a resurselor de numerotare să asigure portabilitatea numerelor în reţeaua proprie, astfel încât orice număr din reţeaua proprie să poată fi portat către o reţea eligibilă a unui alt furnizor, iar orice număr eligibil din reţeaua unui alt furnizor să poată fi portat în reţeaua eligibilă proprie. Aceşti furnizori au obligaţia să asigure portabilitatea numerelor în reţelele fixe şi mobile, indiferent de tehnologia utilizată (PSTN, ISDN, IP, CDMA, GSM, CDMA 2000, UMTS etc.), de tipul de serviciu furnizat (voce, fax, transmisiuni de date etc.), de modalitatea de plată (cartelă preplătită sau abonament), de faptul dacă abonatul are sau nu are contract scris cu furnizorul respectiv.

Conform Regulamentului, în momentul în care un utilizator renunţă la serviciile de telefonie oferite de un furnizor (furnizor donor) în favoarea altui furnizor (furnizor acceptor), utilizatorul nu va fi facturat de către furnizorul donor pentru portarea numărului, costurile directe ale acestui serviciu fiind suportate de furnizorul acceptor care este în drept să decidă dacă va transfera, total sau parţial, utilizatorului costurile respective. Condiţia impusă de Agenţie este că în situaţia în care furnizorul acceptor decide să perceapă utilizatorului anumite tarife, acestea trebuie să fie rezonabile şi transparente.

Pentru informarea corectă a abonaţilor despre procesul de portare a numerelor, furnizorii au obligaţia să pună gratuit la dispoziţia publicului informaţii detaliate şi actualizate cu privire la acest serviciu prin expunerea informaţiei pe paginile lor de Internet, prin serviciul relaţii cu clienţii, precum şi prin oferirea, la cerere, a informaţiei solicitate de abonaţi.

Regulamentul stabileşte că vor fi portate numerele geografice din şirurile de numere „2”, „3” şi „5”, numerele independente de locaţie din şirul „3” şi numerele non-geografice din şirurile „6”, „7”, „8” şi „9” alocate din Planul Naţional de Numerotare. Actul normativ precizează că portarea numerelor de telefonie fixă către reţelele de telefonie mobilă şi invers nu se va realiza.

Regulamentul a fost supus consultărilor publice, discutat în cadrul a mai multor şedinţe de lucru organizate de ANRCETI cu participarea furnizorilor de reţele şi servicii de telefonie, iar ulterior – examinat şi avizat pozitiv de grupul de lucru al Comisiei de Stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzător.

20 ianuarie 2012

Ultima actualizare: 20/01/2012